Phone: 6097715810

Institut Dakwah Islamiah Perkim, Taman Putra, Pengkalan Chepa,
16100 Kota Bharu Kelantan

admin@idip.edu.my

http://www.idip.edu.my/

About Institut Dakwah Islamiah Perkim

Diasaskan oleh YTM Tengku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Pertama Malaysia pada tahun 1961 di Kuala Lumpur. Berpindah ke Pengkalan Chepa, Kelantan pada tahun1991 dan Berdaftar dengan Majlis Agama Islam dan AdatIstiadat Melayu Kelantan (MAIK) sebagai sebuah institusi madrasah dan sekolah agama.

INSTITUT DAKWAH ISLAMIAH PERKIM (IDIP) telah ditubuhkan pada akhir tahun 1961, bertempat di sebuah rumah banglo dua tingkat, Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Ia bermula sebagai sebuah pusat latihan yang dinamakan PUSAT LATIHAN MUBALIGH DARUL ARQAM, bagi memenuhi keperluan PERKIM untuk melahirkan para mubaligh yang boleh menyampaikan mesej Islam kepada masyarakat bukan Islam. Seramai 24 pelajar telah diambil sebagai kumpulan perintis, terdiri dari kebanyakannya daripada anak-anak Melayu lepasan universiti-universiti India, disamping sekumpulan pelajar dari Korea Muslim Federation. Pada tahun 1963, pusat ini terpaksa diberhentikan kerana masalah yang dihadapi oleh PERKIM pada ketika itu.


Pada tahun 1975, pusat latihan ini diwujudkan semula, bertempat di No. 250-D, Balai Islam, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur dengan nama PUSAT LATIHAN AGAMA PERKIM. Pada tahun 1976, pusat latihan ini dipindahkan ke Wisma Selangor, Jalan Universiti, Petaling Jaya, Selangor.

Pada tahun 1979, pusat ini sekali lagi bertukar nama kepada INSTITUT DAKWAH ISLAMIAH PERKIM (IDIP). Institut ini berpindah ke Taman Putra PERKIM, Pengkalan Chepa, Kelantan pada 15 Februari 1991 sehingga sekarang.